Iedereen denkt altijd dat veel slapen alleen voor luie mensen is en dat je daar alleen maar dik van wordt. Als je slaapt beweeg je immers niet en verbruik je dus ook geen energie. Dit is een zware misvatting. Wanneer je slaapt herstelt je lichaam van de dag en het herstellen kost wel degelijk energie!
In principe hindert slapen het afvalproces dus juist niet, het bevordert het zelfs. Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat wanneer je een korte nacht hebt gehad je de volgende dag veel meer zin krijgt in zoetigheid. Je gaat dus meer eten wanneer je kort slaapt.
Daarnaast regelt slaap ook nog eens de hormonen die betrokken zijn bij het honger gevoel. Wanneer je een korte nachtrust hebt gehad van 5 uur of minder is het evenwicht tussen deze twee hormonen verstoord en kun je veel meer gaan eten dan je eigenlijk nodig hebt. Het gaat om de hormonen ghreline en leptine. Leptine is het hormoon dat voor een vol gevoel zorgt, ghreline is het hormoon dat voor honger zorgt. Wanneer je 5 uur of minder slaapt maakt je lichaam meer ghreline aan en krijg je dus meer honger waardoor je meer gaat eten dan je nodig hebt.
Hoe lang moet je dan slapen?
Er zijn verschillende meningen over wat de beste lengte is van een nacht slaap. Uit onderzoek blijkt wel dat wanneer je langer dan 9 uur slaapt de genetische factoren die voor overgewicht kunnen zorgen onderdrukt kunnen worden. Het is dus aan te raden om ongeveer 9 uur te slapen. Slaap in ieder geval niet minder dan 7 uur per nacht, dan worden de genetische factoren die voor overwicht zorgen juist gestimuleerd!
Veel slapen betekent dus helemaal niet dat je weinig energie verbruikt, in je slaap wordt je lichaam namelijk herstelt wat ook energie kost en daarnaast wordt der hormoonhuishouding geregeld zodat je overdag niet onnodig honger krijgt!