Je lichaam heeft vitamine D nodig. Vitamine D krijgt het lichaam grotendeels dankzij de zon. Dankzij vitamine D worden fosfor en calcium beter geabsorbeerd. Doordat je vitamine D binnen krijgt, heb je sterke botten. Maar ook draagt het bij aan sterke tanden. Daarnaast zorgt het ervoor dat je spieren goed blijven functioneren en dat je weerstond in orde is. Er zijn echter mensen die kampen met een vitamine D te kort. Maar hoe kom je eigenlijk aan dit tekort? En wat zijn de symptomen van een tekort aan vitamine D?
Wat is vitamine D precies?
Een van die weinige vitamines die je lichaam zelf maakt, is vitamine D. Dat kan dankzij de zon. Vitamine D is er in een tweetal vormen. Namelijk vitamine D3 en vitamine D2. De D3 vitamine wordt in je huid gevormd. Van nature komt het voor in een aantal voedingsmiddelen. Daarnaast wordt deze vitamine ook veel gebruikt in supplementen. Er is dus ook een andere variant van vitamine D, dat is vitamine D2. Deze wordt geïsoleerd uit vetten die bestraald zijn. Vroeger werd vitamine D2 veel gebruikt om voedingsmiddelen te verrijken. Over het algemeen wordt vitamine D2 nu vaak vervangen door de D3-variant. Dat komt omdat de werking van D3 nu eenmaal sterker is dan de werking van D2.
Symptomen vitamine D tekort
De symptomen van een vitamine D tekort kunnen soms een klein beetje achterwege blijven. In het begin kan het zijn dat je helemaal geen symptomen ontdekt. Het valt dan ook niet mee om vast te stellen of het daadwerkelijk aan vitamine D tekort betreft. In het begin zijn het vaak wat onduidelijke klachten. Er zijn echter symptomen die vaak voorkomen en kunnen duiden op een tekort aan vitamine D. Zo kunnen er gewrichtsklachten optreden, ook kan je te maken krijgen met verzwakking van de spieren. Ook is het mogelijk dat er botontkalking optreedt. Je botten kunnen ook zacht en pijnlijk worden. Een ander symptoom is een verminderde weerstand waardoor je verkouden kunt raken.
Waar kan je vitamine D uithalen?
De zon is de grootste bron voor Vitamine. Meer dan de helft van wat je nodig hebt, krijg je dankzij de zon. De rest haal je uit voeding. Het gaat dan om voedingstoffen die van dierlijke afkomst zijn. Vette vis valt hier dan weer niet onder. Daarnaast krijgen margarine en bak- en braadproducten in de fabriek vitamine D mee, waardoor je ook vitamine D in je lichaam krijgt.
Risicogroepen vitamine D tekort
Er zijn zogeheten risicogroepen. Dat zijn groepen die extra kans maken op een vitamine D tekort. Je kunt dan denken aan vegetariërs en veganisten. Zij eten geen dierlijk voedsel. In dierlijk voedsel zit echter eenmaal veel vitamine D. Ook mensen die weinig in contact komen met de zon, vormen een risicogroep. Datzelfde geldt voor mensen die bedekkende kleding dragen. Zoals mensen met hoeden, lange mouwen of een boerka. Zwangere vrouwen en ouderen vormen ook een risicogroep. Zij kunnen een tekort aan vitamine D krijgen omdat ze veel binnen zitten. Ook mensen met een donkere huidskleur krijgen over het algemeen snel te maken met een vitamine D te kort. Overmatig alcohol gebruik kan er ook toe leiden en ook mensen die een vetarm of vetvrij dieet volgen zijn een risicogroep.
Wat te doen bij een vitamine D tekort?
Je kunt heel erg gezond eten, maar dan nog kan je te maken krijgen met een tekort aan vitamine D. Dat komt omdat Nederland een land is waar niet al te vaak de zon schijnt. Daarom is het verstandig om je vitamine D gehalte altijd op peil te houden. Dat kan je op een aantal manieren doen. Wanneer de zon schijnt, ga dan lekker buiten zitten. Probeer iedere dag even een halfuurtje in de zon te zitten. Als het mooi weer is buiten, bijvoorbeeld in het weekend, doe je er goed aan om lekker buiten aan het werk te gaan of om buiten te gaan sporten. Maar je kunt een vitamine D tekort ook op andere manieren tegen gaan. Zo moet je voldoende voeding eten met natuurlijke vitamine D. Wanneer dit niet helpt, kan je er ook voor kiezen om supplementen van vitamine D te slikken. Op deze manier kan je een vitamine D tekort tegengaan.
Vitamine D tekort schadelijk
Een vitamine D tekort kan erg schadelijk zijn voor je lichaam. De vitamine heeft namelijk een aantal belangrijk functies. Ze zorgt het voor een behoud van sterke botten. Dat komt omdat vitamine D een synergetische werking heeft. Daarnaast bevordert vitamine D de opname van calcium in het lichaam. Maar vitamine D heeft nog een tweetal belangrijke functies. Het zorgt namelijk ook voor reparatie en is de behouder van de DNA en de genenregulatie van je cellen. Kortweg gezegd kan je stellen dat de vitamine helpt tegen hart- en vaatziekten en zelfs kanker. Vitamine D draagt ook bij aan een sterk immuunsysteem. Als je te kampen hebt met een vitamine D te kort, kan je sneller een griepje of een verkoudheid op lopen.
Vitamine D op peil houden
Er bestaat dus een kans dat je een vitamine D tekort oploopt. Maar wanneer je gezond leeft en de juiste voedingsmiddelen inneemt, is deze kans vrij klein. Het is ook belangrijk om regelmatig het zonlicht op te zoeken. Zoals gezegd kan een vitamine D tekort erg schadelijk zijn voor je lichaam. Vitamine D is een belangrijke vitamine die een aantal functies heeft voor ons lichaam. De symptomen van een vitamine D tekort zal je in eerste instantie niet zo merken. Het zijn symptomen die ook voorkomen bij andere ziektes of gebreken in je lichaam. Maar wanneer je weerstand afneemt en dit gepaard gaat met bijvoorbeeld klachten aan je gewrichten, moet er een belletje gaan rinkelen. Wees daarom bewust bezig met het op peil houden van je vitamine D-gehalte. Dat is niet alleen goed voor je lichaam, je zal je er ook een stuk gezonder door gaan voelen. Wie bewust bezig is met het innemen van vitamine D, zal hier de vruchten van kunnen plukken.